Keuken M&W

“We hopen dat mensen zich zo thuis voelen bij ons, dat ze zelf de kastjes opentrekken om iets te drinken te pakken.”

Toen Maarten en Willemijn besloten te gaan verbouwen wisten ze dat ze dat duurzaam wilde doen. Het was tijd voor een nieuwe keuken en een nieuwe vloer. De vloer die er lag was prachtig tropisch Mutenye, maar nog van de vorige bewoners en had al best veel meegemaakt. Ze zagen het niet zitten om dat weg te moeten gooien en zijn zo bij ons terecht gekomen.

We hebben de complete keuken gemaakt van die oude vloer. De frontjes, maar ook het aanrechtblad. Het is overigens meer dan een keuken geworden. Het “aanrecht” strekt zich namelijk uit over de gehele lengte van het huis. Ergens stopt het met een keuken te zijn en wordt het een dressoir, maar die grens is flexibel.
Rond de handgrepen hebben we een reliëf in het hout gegutst. Dit nodigt de gebruiker uit om dichterbij te komen en “de kastjes open te trekken”.
Om de flexibilteit van de keuken nog groter en functioneler te maken is een gedeelte van het aanrecht te veranderen in een verplaatsbaar kookeiland. Door het simpelweg naar je toe trekken komt het los van de rest van de keuken en kun je het plaatsen waar je maar wil. Wat achterblijft in het aanrecht is een bankje. Om de kookplaat te kunnen blijven gebruiken hebben we een zwenkbare lamp aan de muur gemaakt waar je ook de kookplaat op aan kunt sluiten.